Netanyahu presenta un pla per al futur de Gaza post-Hamas.

 Netanyahu presenta un pla per al futur de Gaza post-Hamas.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va presentar un pla per al futur de Gaza post-Hamas, que inclou la "desmilitarització completa" de l'enclavament, el tancament de la frontera sud del territori amb Egipte, així com la revisió de l'administració civil i els sistemes educatius de Gaza.


CNN ha obtingut una còpia del pla, que Netanyahu va presentar dijous a la nit als membres del gabinet de seguretat d'Israel. Es va distribuir com a base per a la discussió, va dir l'oficina del primer ministre a CNN, en preparació de noves converses, i arriba després que Netanyahu s'enfrontés a setmanes de crítiques per no tenir un pla concret per a una Gaza de postguerra.

El pla arriba quan Israel va enviar divendres un equip negociador, liderat pel director del Mossad, David Barnea, a París per continuar converses sobre un possible alto el foc i un acord d'alliberament d'ostatges que pugui posar fi a la guerra de quatre mesos.

Més de 29.000 persones han mort a Gaza des que va començar la guerra, segons el ministeri de salut de l'enclavament. L'atac de Hamàs el 7 d'octubre va matar 1.200 persones a Israel, segons les autoritats israelianes.


En el document s'exposen una sèrie de principis, des de canvis a nivell de seguretat i civil fins a plans més a llarg termini sobre qui governa el territori.

Pel que fa a l'expedient de seguretat, el pla previst inclou que Israel tanqui la frontera sud de Gaza amb Egipte, donant a Israel el control complet de l'entrada i sortida de l'enclavament. Actualment, Egipte controla l'accés a i des de la frontera sud de Gaza a través del pas de Rafah.

El pla de Netanyahu diu que Israel cooperarà "tant com sigui possible" amb Egipte, en coordinació amb els Estats Units.

No està clar si Israel ha obtingut l'aprovació d'Egipte sobre aquest element del pla, o alguna part del mateix. Però un funcionari israelià va dir a CNN que el pla estava "alineat" amb els EUA.

No hi ha hagut cap reacció oficial immediata dels EUA a la proposta.

El pla afirma, com ha dit Netanyahu abans, que "Israel tindrà control de seguretat sobre tota la zona a l'oest de Jordània", que inclou tota Cisjordània i Israel, així com Gaza.

Els palestins han buscat durant molt de temps un estat independent a Cisjordània ocupada, Jerusalem Est i Gaza

Post a Comment

Previous Post Next Post