"El pa més antic del món", que data de 8.600 anys, descobert a Turquia.

 

"El pa més antic del món", que data de 8.600 anys, descobert a Turquia.

Els arqueòlegs de Turquia diuen que han descobert el pa més antic conegut del món, que data del 6600 aC.

Es va trobar una estructura de forn en gran part destruïda a una zona anomenada "Mekan 66", on hi ha cases de maó de fang contigües, al jaciment arqueològic de Çatalhöyük a la província de Konya, al sud de Turquia, segons el Centre d'Aplicacions i Aplicacions de Ciència i Tecnologia de la Universitat Necmettin Erbakan de Turquia. (BİTAM).

111

Al voltant del forn, els arqueòlegs van trobar blat, ordi, llavors de pèsols i un residu "esponjós" rodó i de la mida d'una palma, va dir dimecres en un comunicat de premsa.

 

Les anàlisis van determinar que el residu orgànic era pa de 8.600 anys, sense cuinar i fermentat.

 

"Podem dir que aquesta troballa a Çatalhöyük és el pa més antic del món", va dir dimecres l'arqueòleg Ali Umut Türkcan, cap de la Delegació d'Excavació i professor associat de la Universitat d'Anadolu a Turquia, a la premsa estatal turca Anadolu Agency.

 

"És una versió més petita d'una barra de pa. Té un dit premsat al centre, no s'ha cuit, però ha estat fermentat i ha arribat fins als nostres dies amb els midons a dins. No hi ha cap exemple semblant d'una cosa com aquesta fins ara", va afegir.

 

Les imatges del microscopi electrònic d'escaneig van mostrar espais d'aire a la mostra, amb l'observació de grans de midó "eliminant les nostres sospites", va dir en el comunicat el biòleg Salih Kavak, professor de la Universitat de Gaziantep a Turquia.

 

Va afegir que les anàlisis van descobrir substàncies químiques que es troben a les plantes i indicadors de fermentació. S'havien barrejat farina i aigua, amb el pa preparat al costat del forn i conservat una estona.

 

"És un descobriment emocionant per a Turquia i el món", va dir Kavak.

 

Segons Türkcan, la matèria orgànica, tant la fusta com el pa, es conservava per una fina argila que cobria l'estructura.

Çatalhöyük, que és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, va ser la llar d'aproximadament 8.000 persones durant el període neolític, entre el 10.000 aC i el 2.000 aC, i és un dels primers llocs d'urbanització del món, segons BITAM.

 

La investigació al lloc ben conservat ha revelat dissenys d'habitatges distintius i característiques extenses, com ara pintures murals i relleus, la qual cosa fa que es consideri "l'assentament humà més important que documenta la vida agrícola assentada primerenca d'una comunitat neolítica", segons el lloc web de la UNESCO.

 

“Çatalhöyük ja era el centre de moltes novetats. Els primers teixits del món ja eren a Çatalhöyük quan es va excavar. També hi havia artefactes de fusta a Çatalhöyük. S'hi van afegir pintures i pintures murals. Konya i Turquia tenen molta sort en aquest sentit", va dir Türkcan.

Post a Comment

Previous Post Next Post