Dimiteix el president d'Hongria enmig de l'enrenou pel cas d'abús sexual infantile.

 Dimiteix el president d'Hongria enmig de l'enrenou pel cas d'abús sexual infantile.

 La presidenta hongaresa, Katalin Novak, ha anunciat que dimiteix del càrrec després de les creixents crítiques públiques per la seva decisió d'indultar un home implicat en un cas d'abús sexual infantil.


"Vaig decidir concedir un indult l'abril passat, creient que el condemnat no explotava la vulnerabilitat dels nens als quals havia supervisat", va dir Novak en el seu discurs durant un discurs televisat nacional dissabte

"Vaig cometre un error, ja que l'indult i la falta de raonament van propiciar desencadenar dubtes sobre la tolerància zero que s'aplica a la pedofília", ha dit.

Milers de manifestants han sortit aquest divendres als carrers de la capital del país, Budapest, per demanar la dimissió de Novak.

L'abril del 2023, Novak havia indultat unes dues dotzenes de persones abans de la visita del papa Francesc, entre elles el subdirector d'una casa d'acolliment que havia ajudat l'exdirector a ocultar els seus crims. El director va ser condemnat a vuit anys de presó per abusar sexualment de nois menors d'edat entre el 2004 i el 2016, segons va informar Reuters.

El subdirector va rebre una condemna de tres anys.


 

Novak era absent en una visita oficial a Doha quan els manifestants van arribar a la seva oficina, segons Reuters.

Els partits de l'oposició hongaresa han exigit la dimissió de Novak.

Novak és un estret aliat del primer ministre nacionalista hongarès, Viktor Orbán, i va ser l'exministre de la família. El 2022 es va convertir en la primera dona a ocupar el paper cerimonial de president hongarès.

 

El discurs d'aquest dissabte ha estat el seu últim com a presidenta, menys de dos anys després d'assumir el càrrec.

 

Va demanar disculpes a les víctimes i les seves famílies en el seu discurs televisat dissabte, dient que havia "comès un error.

Post a Comment

Previous Post Next Post