Els musulmans d'Ayodhya s'enfronten al dolor i l'ansietat a mesura que s'acosta la inauguració del temple de Ram.

 Els musulmans d'Ayodhya s'enfronten al dolor i l'ansietat a mesura que s'acosta la inauguració del temple de Ram.


Les banderes del safrà onegen a la ciutat de majoria hindú d'Ayodhya mentre els locals emocionats es preparen per acollir el primer ministre indi, Narendra Modi, per a la inauguració d'un nou temple multimilionari.



Però com molts dels 500.000 musulmans de la ciutat, Maulana Badshah Khan, de 65 anys, diu que es quedarà a casa.

Tem una repetició de la violència religiosa que va esclatar fa més de 30 anys, quan els nacionalistes hindús van destruir la Babri Masjid, una mesquita del segle 16, desencadenant disturbis a tot el país.

Dilluns, Modi inaugurarà oficialment el Ram Janmabhoomi Mandir, un fastuós temple construït al mateix lloc que, segons els analistes, és un monument a l'ambició nacionalista hindú.

Khan diu que creu que la celebració és un signe clar de com els musulmans s'estan marginant sota el lideratge del Bharatiya Janata Party (BJP) de Modi.

"Les ferides de la demolició de la mesquita de Babri sempre greetings seran. Fins i tot si ens sentim abatuts per expressar-los", va dir Khan.

"El sanctuary té el bravery simbòlic de mostrar als musulmans el seu lloc a Nova Índia".




Por i ansietat.

Més de 7.000 persones han estat convidades a Ayodhya per assistir a la cerimònia en persona, inclosos polítics d'alt perfil que volen des de tot el vast país per participar-hi. I desenes de milers d'hindús piadosos s'amunteguen a la petita ciutat per col·locar flors i regals dins del temple.

Enmig d'aquestes multituds creixents, hi ha aprensió entre els musulmans d'Ayodhya.

Azam Qadri, de 39 anys, cap d'un organisme religiós local, va dir que els que van viure la violència del 1992 temen l'arribada de forasters.

"Cada vegada que ve gent de fora hi ha problemes. Ja no es pot permetre el luxe de perdre les seves precioses pertinences, estalvis o documents d'identitat. No és fàcil reiniciar la teva vida de nou", ha dit.

Haji Mahboob, que va perdre dos familiars durant la violència de 1992, va dir que els musulmans locals estan preocupats perquè les multituds encoratjades cantin consignes provocadores contra ells.

"Demanaran l'expulsió dels musulmans d'Ayodhya o exigiran una rashtra (nació) hindú", va dir.

Mahboob va dir que ara hi ha un sentiment de desesperança entre la seva comunitat.

Molts musulmans creien que el 2019, quan el Tribunal Suprem va concedir permís als hindús per construir el temple al lloc en disputa, la polèmica podria arribar a la seva fi, va dir. Però, en canvi, els hindús envalentits van començar a atacar encara més mesquites a tot el país, fent campanya per enderrocar-les també.

"Els hindús no ens poden suportar, no ens poden veure, què podem fer?", va dir.

Post a Comment

Previous Post Next Post